slider01 slider02 slider03 slider04 slider05 slider06 slider07 slider08 slider09 slider10

Zaterdag 3 november 2018 vonden de twee concerten "Film & Muzyk fan Fryske grûn" plaats in de Evenementenhal in Joure. Na anderhalf jaar van intensieve voorbereiding is de droom van Excelsior werkelijkheid geworden.  

2018 staat in Friesland helemaal in het teken van onze culturele Hoofdstad Leeuwarden. Vanuit de gedachte van dit culturele belevingsjaar zocht Excelsior de samenwerking met de Friese filmmaker Steven de Jong. Deze samenwerking heeft geresulteerd in het unieke filmmuziekproject "Film & Muzyk fan Fryske grûn".  


Het publiek genoot tijdens het filmmuziekconcert van diverse fragmenten en themasongs uit de bekende films van Steven de Jong, die werden getoond op een groot filmdoek. Excelsior speelde er live de filmmuziek bij. Fragmenten uit o.a. de Kameleon, De Hel van ‘63 en de Scheepsjongens van Bontekoe waren te horen en te zien voor het publiek. Daarnaast werd tijdens het concert een ode gebracht aan al het werk van Steven de Jong van de afgelopen 30 jaar.

Het concert werd geopend met "in Nije Dei" van de Kast, de titelsong uit De Gouden Swipe. Deze alom bekende megahit werd gezongen door de leadzanger van de Kast en gastheer van de avond, Syb van der Ploeg. Wiebe Kaspers, muzikaal talent uit Friesland, versterkte de muzikale lijnen van Syb met prachtig pianospel.

Syb vervolgde het concert met het intro waarbij “Let me entertain You” werd gespeeld en nodigde daarbij Steven de Jong uit plaats te nemen op de bank op het podium. Met diverse fragmenten werd het publiek een blik op de carriére en het nalatenschap van Steven de Jong gegeven. Daarbij werd Steven gedurende het concert geïnterviewd door Syb met allerlei verdiepende vragen. Dat Syb zo goed op de hoogte is van de carriére van Steven is niet vreemd, want Syb speelt al ruim 20 jaar een grote muzikale rol bij de films van Steven. Hij heeft namelijk bij diverse films de titelsongs geschreven en gezongen.

Het concert vervolgde met de muziek en de beelden uit de Kameleon I en II. Zowel Excelsior met Syb van der Ploeg als Excelsior zonder Syb van der Ploeg en Syb solo met Wiebe Kaspers lieten de muziek uit deze zeer succesvolle kinderfilms horen. Het publiek kon daarbij onder andere luisteren naar de titelsongs "Voor altijd samen" en "Wind in mijn Haren".

Na de Kameleon volgde muziek uit de film de Fûke: de titelsong "Wa’t ik bin". Hierbij werd een ode gebracht aan acteur Rense Westra, welke een nauwe band had met Steven en in vrijwel al zijn films een rol heeft gespeeld. Rense Westra overleed in 2015.

Tijdens het unieke muziekconcert nam Steven de gelegenheid om Ronald Schilperoort, de vaste componist van Steven, te bedanken. Steven benoemde dat hij en Ronald al meer dan 25 jaar samen werkten. Ronald ontving uit de handen van Steven een Award ter erkenning aan hun bijzondere samenwerking van de afgelopen jaren.

Alhoewel Ronald bijna alle filmmuziek voor de films van Steven heeft gecomponeerd, bleek dat voor dit filmconcert deze muziek niet geschikt was voor Excelsior. Daarom is speciaal voor dit filmmuziekproject het grootste deel van de filmmuziek gearrangeerd voor fanfare door dirigent en componist Thom Zigterman. Thom werd op zaterdagavond voor zijn medewerking aan het concert bedankt met een bos bloemen en een applaus. 

Na de pauze vervolgde het programma met beelden en muziek behorende bij de films De Scheepsjongens van Bontekoe. Het publiek kon daarbij genieten van de "Suite Scheepsjongens van Bonte Koe" en titelsong "Pak maar mijn Hand" van Nick & Simon. Daarna brachten Syb en Wiebe gezamenlijk het nummer "Heilig Vuur" uit de film Snuf de Hond ten gehore. 

Het muzikale deel van de avond eindigde met muziek uit de film De Hel van '63. Syb van der Ploeg en Wiebe Kaspers voerden een indrukwekkende versie uit van "De hel Foarby". Het concert sloot af met beelden en muziek van Excelsior met "Suite de hel van 63".

Een orkest, zo ook Excelsior, kan niet bestaan zonder haar leden. Excelsior Ouwsterhaule is dan ook ontzettend trots op hun jubilarissen, muzikanten die zich al jaren actief inzetten voor onze vereniging. Op deze speciale avond werden Hennie Holtrop en Greetje Krikke gehuldigd voor 40 jaar lidmaatschap. Ruurd Zijlstra en Peter van der Tweel beide voor 25 jaar. Namens Excelsior sprak voorzitter Einte Faber allen een persoonlijk en hartelijk woord van dank toe.

Tot slot bracht Jacob Stuiver een woord van dank toe aan allen die dit concert tot een groot succes hebben gemaakt! Onder andere de concertcommissie van Excelsior bestaande uit: Froukje Veldman-de Roo, Ruurd Zijlstra, Hennie Holtrop, Jacob Stuiver, Harm de Roo en Tineke Quartel.

Als toegift werd nogmaals "in Nije dei" gezongen door Syb onder begeleiding van Wiebe en Excelsior, waarbij het publiek enthousiast meezong en een staande ovatie gaf. Wij kijken terug op een fantastisch concert, een groot succes! Een bijzondere muzikale avond waarover nog lang na gesproken zal worden.

Foto's door: Paulien de Jong.

Sponsoren

Trijnie Sjoerd-vd-Wal Bart-de-Vries Gebr-de-Vries Hooijer_Food_Ingredients_logo Van_den_Akker_logo KBO

Agenda

Geen evenementen

VOLG ONS OP

 

  

Contact | Over | Privacy Policy

 Alles wat op deze site staat is eigendom van Excelsior Ouwsterhaule en mag niet zonder toestemming worden gebruikt.